fredag 4 november 2011

Inför en mottagarfunktion för den som avslöjar allvarliga missförhållanden inom Falu kommun och tillhörande bolag

Många anställda är rädda för att säga ifrån om felaktigheter i den egna verksamheten. Det finns fog för den rädslan. Det är vanligt att kritiska anställda straffas genom utfrysning, omplacering eller avskedande, visar forskning.

Under sommaren 2011 uppdagades mutmisstankar inom Trafik och fritidsförvaltningen, Falun mellan byggföretaget Peab och förvaltningen. Avtalet har senare granskats av Konkurrensverket som yrkar på ett skadestånd på 10 miljoner för brott mot lagen om offentlig upphandling (LOU).

Även Göteborg har haft en mutskandal, ännu ej färdigutredd. I efterspelet till mutskandalen, har Göteborgs stads kommunfullmäktige beslutat och genomfört en rad åtgärder. En av åtgärderna som infördes var en mottagarfunktion för whistleblowers. Detta är vanligt förekommande i privata företag i länder där man inte har den meddelarfrihet vi har i Sverige. Syftet är att man ska kunna få in information om oegentligheter genom att gå förbi den vanliga chefen.

Demokratin stärks bara genom öppenhet, delaktighet och dialog och komma tillrätta med missförhållanden i offentligt finansierad verksamhet.
Anställda inom offentliga förvaltningar och bolag har grundlagsskyddad meddelarfrihet och det innebär frihet från straffansvar om uppgiftslämnandet strider mot sekretessbestämmelser. Det är något som den privata sektorn saknar och därför kan behöva införa system som exempelvis ”whistleblowers”. Modet att avslöja missförhållanden behöver stärkas.

Statskontoret har fått i uppdrag av regeringen att utreda förekomsten av korruption i kommuner och landsting, vilket vi välkomnar. Folkpartiet i Falun skulle även vilja att den utredningen kompletteras med en översyn av ett lagskydd på statlig nivå för den som avslöjar allvarliga missförhållanden i offentligt finansierad verksamhet. Ärendet om detta har framlagts av Folkpartiet i Göteborgs stad till kommande SKL.kongress.








Jag föreslår

Att Falu kommun inrättar en whistleblowerfunktion för kommunanställda, i både förvaltningar och bolag, samt förtroendevalda för anmälningar av allvarliga ogentligheter


Åsa Nilser
Folkpartiet Liberalerna

Fakta whistleblowers
Whistleblowers, på svenska visselblåsare, är ett begrepp för anställda som berättar för omvärlden om missförhållanden på arbetsplatsen. Det kan gälla olagliga händelser som korruption, vanvård eller myndighetsmissbruk av klienter, kunder eller vårdtagare man har ansvar för.
Källa: Wikipedia

Inga kommentarer: